Utanç, bir kız öğrencisiyle ilişkiye giren Profesör David Lurie’nin düşüşünü anlatıyor. Okul yönetimince savunması istenen David, kendini savunmadan, suçlamaları okumayı bile reddederek hakkındaki iddiaların yer aldığı belgeleri imzalar. Sadece okulu değil, o kenti de terk ederek kızı Lucy’nin çiftliğine sığınır. Çiftlikteki yaşama koşullarına ve ırk ayrımının yeni boyutlar aldığı bir topluma uyum sağlama yolunda inançsızca sürdürdüğü çabaları, bir gün kızıyla birlikte uğradığı vahşi bir saldırıyla kesintiye uğrar.

Romanda Lurie’nin kişisel öyküsü ile Güney Afrika’nın öyküsü iç içe geçiyor; beyazıyla siyahıyla bütün Afrikalıların bildikleri kuralların tümü tersine dönüyor, çarpıtılıyor. Utanç, aslında insan olmanın anlamını arayan bir roman.

“Bu uçsuz bucaksız yalnızlık ne demek? Ben kimim?”

“Bana bağırma David. Bu benim hayatım. Burada yaşayacak olan benim. Başıma gelenler benim sorunum, yalnızca benim, senin değil.”

“Bağışla beni, Lucy.”
“Bağışlamak mı? Ne için?”
“Seni dünyaya getirmekle görevli iki ölümlüden biri olduğum ve daha iyi bir yol gösterici olamadığım için.”

“Başının dertte olduğunu söyledi.”
“Yalnızca dertte değil. Bence utanç denilecek bir durumdayım.”

Yazar Hakkında

J.M. COETZEE, 1940’ta Güney Afrika’nın Cape Town kentinde doğ­du. Avukat bir babayla öğretmen bir annenin oğlu olan Coetzee, Cape Town Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Teksas Üniversite­si’n­de ede­biyat dok­to­­rasını tamamladı, 1972’de Güney Afrika’ya dönerek Cape Town Üni­versitesi’nde ders vermeye başladı. İki uzun öy­­küden oluşan ilk kitabı Dusklands 1974’te yayımlandı. Coetzee, bu ya­pıtında, Vietnam’daki Amerikalılar ile Güney Afrika’da Hol­­­lan­­dalı yerleşmeciler arasındaki ko­şutlukları irdeliyordu. Ya­­zarın Bar­barları Beklerken adlı romanı, 1980’de Güney Af­­rika’daki bü­­yük bir saygınlığı olan Central News Agency Edebiyat Ödülü’ne de­­­ğer görüldü. İngiltere’nin en saygın edebiyat ödülü olan Booker Ödü­lü’nü ise 1983’te Michael K: Yaşamı ve Yaşadığı Dönem adlı ro­­manıyla, 1999’da da Utanç adlı yapıtıyla, iki kez aldı. Aynı za­­­­manda seçkin bir deneme yazarı olan Coetzee, 2003’te Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer bu­lundu.

Kitap ile Sohbet İzmir, 3.Sezon

Kitap: Utanç

Yazar: J.M.Coetzee

Yayınevi: Can Yayınları

Baskı Yılı: 1.Baskı 2001  / 16 .Baskı : Şubat 2020

Sayfa Sayısı: 264

Çevirmen : İlknur Özdemir

Ülke: G.Afrika

Tür: Roman

Bir Yorum Yaz

WhatsApp chat